burunda damar atması / Burun Seğirmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? - Mortilki

Burunda Damar Atması

burunda damar atması

Damar Atması Nedir, Neden Olur? Damar Atması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar atması, damar tıkanıklığı olarak bilinen bir sağlık problemidir.

Damar Atması Nedir? Neden Olur?

Damar atması tıp dilinde damar tıkanıklığı olarak da biliniyor. Bacaklarda daha fazla görülen bir durumdur. Damar duvarlarında kolesterol atıklarının birikmesiyle meydana geliyor. Yaşanan bu damar tıkanıkları beyin ve kalp damarlarında görülme durumu çok tehlikelidir.

Yaşanan bu durumlar insanların hayatını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Kalp krizleri bu durumdan dolayı oluşabilir. Bacaklarda oluşan damar atmalarına neden olabilecek birçok durum var. Bu durumlar şu şekildedir;

  • Şeker hastalığı
  • Sigara kullanımları
  • Hareketsiz yaşam
  • Yüksek tansiyon
  • Beslenme şekli
  • Yaşın ilerlemesi
  • Dengesiz beslenme

Damar atmaları kendini net şekilde gösteren durumlardır. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir damar hastalığıdır. Damar atmaları beyinde ve kalpte görülmesi durumunda büyük sağlık sorunları oluşur. Belirtileri göz ardı edilmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Uzun süren bu belirtiler daha büyük ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Stresten dolayı da damar atmaları görülebiliyor. Günlük hayatta bu stres durumları damar atmaları oluşturabiliyor. Stresten dolayı damar atması yaşandığında, kanda aşırı basınç gözlemlenir.

Damar Atması Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar atmaları genellikle damar tıkanmasıyla ortaya çıkar. Özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte damar atmaları daha çok görülür. Bu hastalığın tedavi süreci yaşa göre değişiklik gösterebiliyor. Genellikle hastaların yaşlarına göre farklı tedaviler uygulanabiliyor. Bacakta damar atması yaşayan kişilerde öncelikle şeker kontrolü yapılır.

Şeker hastası olan kişilerin kan şekeri kontrol altında tutulur ve tedavi süreci bu şekilde devam eder. Tedavi süresi boyunca aşırı kilolu insanların da kilo vermesi gerekir. Damar atması yaşayan kişiler sigara kullanıyorsa mutlaka bırakması gerekir. Sağlıksız beslenmelerden dolayı da oluşan damar atmasının düzelmesi için sağlıklı bir beslenme programı yapılması gerekir.

Burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Günümüzde sık görülen hastalıklardan biri olan burun ahtapotu hastalığı, kişide nefes almayı olumsuz yönde etkileyen ancak kısa süreli bir tedaviden sonra tamamen ortadan kalkabilen bir hastalıktır. Peki, burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Yayınlanma: 08:22 - 06 Aralık 2018 Güncellenme:

Burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Orta ve ileri yaştaki kişilerde sıklıkla görülen ve kısa süreli ve basit bir tedaviyle tamamen ortadan kalkabilen burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞI NEDİR?

Burun ahtapotu, burun içerisinde et büyümesine bağlı olarak meydana gelen bir burun içi hastalığıdır. Burun deliklerinden boğazın altına kadar uzanabilen et parçalarına, halk arasında burun ahtapotu, tıp dilinde ise adenoid ve polip denir. Bu et parçaları hava akımını engeller ve geniz yolunu tıkayarak insanların nefes almasını zorlaştırır. Burun içi mukoza tabakasının büyümesi ile tek veya küme şeklinde meydana gelen burun ahtapotu doğuştan ya da çeşitli nedenlerden dolayı daha sonradan meydana gelmektedir. Özellikle yetişkinlerde ve yaşlı grupta çok sıkça görülür.

Burun ahtapotu hastalığı iş ve sosyal aktiviteleri olumsuz etkiler. Genellikle uygulanan kısa süreli tedavi sonrasında tamamen geçebilme imkânına sahiptir. Burun ahtapotu hastalığı kişiyi psikolojik yönden olumsuz etkiler.

burun sözcü ile ilgili görsel sonucu

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Burun ahtapotu rahatsızlığının en önemli belirtisi nefes alıp verme esnasında güçlük çekilmesidir. Bu belirtiye ek olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

– Burun dış yüzeyinin hafif şişmesi
– Burun iç ve dış yüzeyinde kızarıklık oluşması
– Burun içerisinde ağrı oluşması
– Burun içerisinde kaşıntı oluşması
– Burun içerisinde acı

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ NEDENLERİ

– Sıklıkla soğuk algınlığı hastalıklarına maruz kalınması
– Saman nezlesi hastalığına sıklıkla maruz kalınması
– Burun içerisinde yer alan mukoza tabakasının büyümesi gibi faktörler burun ahtapotu hastalığının nedenleridir.

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Burun ahtapotu hastalığının tedavisinde en önemli yöntem cerrahi müdahaledir. Özel bir cihaz sayesinde gerçekleştirilen cerrahi operasyonda burun içerisinde meydana gelmiş olan fazla et veya et parçacıkları bir ya da rahatsızlığın derecesine göre en fazla iki seans sonrasında alınarak hasta tekrar eski sağlığına kavuşturulmaktadır. Genel anestezi yöntemi ile ve tel bir halka yardımı ile polipin sıkıştırılması işlemi ile tedavi sonuçlandırılmaktadır.

Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi...İlginizi ÇekebilirBurun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi...

Ağrısoğuk algınlığı

Burnum Seyiriyor, Burun Atmasının Nedenleri Ve Tedavisi Nedir?

Burun seyirmesi, stresten, beyin tümörüne kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen bir durumdur. Burun seyirmesi, burun atması olarak da bilinir. İşte burun seyirmesinin nedenleri ve tedavisi:

Sinir hasarı

Sinir sisteminde görülen çeşitli problemler, burnun seyirmesine neden olabilmektedir. Bu problemler şunlardır; ALS (Miyotropik Lateral Skleroz), MS (Multipl Skleroz), Kas hastalığı, Parkinson hastalığı, Brakiyal pleksus yaralanması (Brakial pleksus yaralanmaları, bir sinir zedelenmesidir. Bu yaralanmaların çoğu doğum sırasında omuz ve boyundaki sıkışmalardan kaynaklanmaktadır), Kas zayıflığı.

Hayati tehlikeye neden olan durumlar

"Burnum neden seyiriyor?" sorusuna verilecek cevaplar içinde, aslında hayatı tehdit eden unsurlar da bulunur. Beyin tümörü, felç, travmatik bir beyin hasarı, geçici iskemik atak (yaklaşan bir inmenin işareti olarak da bilinir), yüz, baş veya boyna alınan darbe gibi ciddi sorunlar da burunda seyirmeye yol açabilir. Bu seyirme, derecesine göre çeşitli şekillerde gerçekleşebilir, yalnız kendiniz hissedip başkaları tarafından fark edilmeyebilir yahut çevrenizdeki kişiler tarafından fark edilebilecek kadar şiddetli olabilir. 

Burun seyirmesinin diğer nedenleri

  1. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  2. Uykusuzluk
  3. Heyecanlanma yahut herhangi bir şeye aşırı duygusal tepki
  4. Kas distrofisi (Kas dokusunun kaybına neden olan kasların zayıflamasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır.)
  5. Stres
  6. Beslenmede potasyum eksikliği
  7. Burun içindeki egzersizin yol açtığı kılcal damarlarda yaralanmalar
  8. Böbreklerde yaşanan sorunlar
  9. Tourette sendromu gibi tik bozuklukları
  10. Aşırı yorgunluk hallerinde
  11. Böbrek yetmezliği, böbrek taşları ve böbrek anomalisi gibi böbrek rahatsızlıkları
  12. Nörolojik kaynaklı seğirme nedenleri
  13. Miyotrofik lateral skleroz (ALS)

Burun seyirmesi nasıl geçer?

Burun seyirmesinden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken bir nöroloji uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktor durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ayrıca burun seyirmesinin geçmesi için size tavsiyelerimiz şunlardır;

Uykunuzu yeterli alın.

Kola, kahve, çay, çikolata gibi besinler kafein deposudurlar. Aşırı miktarda alındıklarında burun seyirmesi yapabileceklerinden bu gıdaların tüketimini sınırlandırın.

Muz, ıspanak, mercimek gibi potasyum açısından zengin gıdalar sofranızdan eksik olmasın.

Stresten, sizi üzen kişilerden uzak durun.

Doktorunuza danışıp 1 bardak suya bir çay kaşığı tuz karıştırıp bu su ile burnunuza su çekip günde kez bu solüsyonu kullanabilirsiniz.

Burun seyirmesi ile ilgili doktorlara sorular

Sual: 2 gündür özellikle akşamları burnumda seyirme oluyor, bu durum neden olur?

CEVAP

Doktor Hakan Ertok'un cevabı: (Burnunuzdaki seyirmenin en önemli sebebi,son günlerde yaşamış olabileceğiniz ruhsal stres ya da sıkıntı olabilir. Seyirme refleksi, kasları çalıştıran sinir demetlerinin istem dışı elektrik boşalmaları neticesi meydana gelir. Bu seyirmeleriniz daha uzun sürecek olursa ya da şiddet ve süresinde artış olacak olursa; bir nöroloji uzmanına başvurmanız gerekecektir.)

Sual: 4 ay önce burnumdan estetik ameliyatı oldum. Bu olaydan sonra burnumda aşırı şekilde seyirme başladı. Bu durum neden olur?

CEVAP

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Fuat Yüksel'in cevabı: (Kılcal sinirlerde geçici hasar vardır. Merak etmeyin, bu tür şeyler 3-4 ayda geçer.)

Göz, ağız, bazende boyun bölgesindeki kasların istem dışı, gayri-iradi, kendiliğinden zaman, zaman kasılmalarıdır. Yüz seyirmeleri tipik olarak gözün etrafında başlar daha sonra diğer ağız etrafındaki yüz kaslarına sirayet eder. Seyirmeler başlangıçta çok seyrek sıklıkta gelirken daha sonraları daha sık olarak gelir.Seyirmeler çoğunlukla yorgunluk, stress, anksiyete, heyecan esnasında artarken istirahat ve uyku esnasında azalmaktadır.
Yüz seyirmelerinin genel özellikleri: bu hastalık 100 000 kadın da 14- 15, 100 000 erkek arasında 7- 8 kişide rastlanmaktadır. En sık 40-60 yaşlarında görülmelerine rağmen 70 yaşlarda 100 000 kişide 40 kadar çıkmaktadır. Kadınlar erkeklere göre iki kat daha fazla etkilenmektedir. Tüm yüz seyirmelerinin % 1-2 sinde ailevi geçiş bildirilmiştir.
Yüz seyirmelerinin klinik özellikleri: Yüz seyirmeleri aralıklı harketlerle seyreden kronik seyirli bir hastalık olup, hastalar yüz kaslarında ağrısız, tekrarlayıcı, gelip geçici titreme hareketlerinden bahsederler. Yüzün tek tarafındaki kaslarda aralıklı düzensiz kasılmalar olup bu kasılmalar tek taraflı göz çevresindeki kaslarda başlar sonraları ağız etrafındaki kaslarda bazende boyun kasların da bile görülür. Bu istemsiz hareketler hasta tarafında durdurulamaz özellikle heyecan, anksiyete, konuşma, çiğneme ve efor esnasında artar, uyku esnasında % 80 olguda gözlenebilir
Yüz seyirmelerinin sebeb ve oluşumu: Yüz seyirmeleri iki grubda sınıflandırılmaktadır:
1: Primer (birincil) yüz seyirmesi : Bu tip  yüz seyirmesi aynı tarafta yüz siniri felci olmaması, atar damar basısı dışında lezyon olmaması ve kronik gidişli olması genel özelliğidir. Bu tip hastalarda bir atar damar yüz sinirine bası oluşturarak sinirdeki fizyolojik iletimi  engelleyerek seyirmelere neden olmaktadır.
 2: Sekonder (ikincil) yüz seyirmesi genellikle altta yatan başka hastalıklar yüz seyirmesinden sorumludurlar bunlardan; (Kafa travması,beyin tümörleri,beyin damar hastalıkları,multipl skleroz)
 Yüz seyirmelerinin teşhisi: Kapsamlı bir nörolojik muayene: yüz seyirmelerinde yüz kaslarının hareketlerinin görülmesi bu hastalığın tanısında çok önemlidir.  Hastanın konuşması veya heyacanlanması bu hastalığın görüntüsü olan seyirmeleri görünür hale getirir. Primer yüz seyirmelerinde nörolojik muayene genellikle normaldir. Buna karşılık sokonder  seyirmelerde ise sebeb olan hastalığın beyinciğe veya diğer komşu beyin sapı sinirlerin basısına ait nörolojik bulgularına neden olabilir. Teşhiste Görüntüleme yöntemlerinden beyin Magnetik Rezonans (MR) tekniği hem primer hemde sekonder yüz seyirmelerine neden olan sebebi ortaya çıkarmaktadır. Burada bu tekniği kullanırken özellikle yüz sinirine ait bir araştırma ve inceleme yapmak önemlidir.
3: Yüz sinirinin fizyolojik ileti çalışmalarından EMG( eloktromyelografi) tekniği ise bu yüz sinirini taklid eden bazı hastalıkları ayırt etmek için önemlidir.
   Yüz seyirmelerinin ayırıcı tanısı:
 1: Fasial tik: Yüz kasları dışında vücudun diğer kaslarında benzer istemsiz hareketler olmasıdır. Hemifasial spazmdan farkı hareketlerin kısmen baskılanmasıdır.
 2: Blefarospazm: İki taraflı simetrik ve senkron göz kaslarının tutulması ile hemifasial spazmdan ayırt edilir.
 3: Oromandibüler distoni: altyüz, çene,dil, boğaz ve ağız kaslarında tekrarlayıcı ve devamlı kasılmalar vardır göz kasları tutulmaz.
 4: Fasial miyokimi: Yüz kaslarında devamlı ve dalgalara benzer istemsiz kasılmalardır.
 5: Tardif disknezi: Yüz, boyun, kollarda sterotipik hareketlerdir. Gövdede dönme, yüzde buruşma hareketleri tipiktir. 
 6: Fokal epilepsi nöbetleri: Yüzün bir yarısını etkileyen fokal saralar yüz seyirmelerine karışır.
 7: Psikojen: Geceleri uykuda olmazlar.
 Yüz seyirmelerinin tedavisi:Tıbbi tedavi: Burada kullanılan ilaçlarlardan:  karbomezapin, antikolinerjikler, baklofen, haloperidol, gabapentin, ve diğer ilaçların amacı sedasyondur. Belki bu ilaçlar sadece hafif vakalarda ve cerrahi teknikler uygulanamayan hastalarda düşünülebilir. Bunun dışında yüz seyirmelerinin tedavi seçeneği olarak düşünülmemelidir. Bu tedavi etkisi sınırlıdır.
 Botiliniyum toksin enjeksiyonu: Asetil kolin sinapsını inhibe ederek hedef organda nöronal aktivite kaybıne neden olur.

 Cerrahi tedavi: Bu tedavi seçeneği bu hastalıkta radikal ve altın standart tedavi yöntemi cerrahi mikrovasküler dekompresyondur (MVD). Bu cerrahi  tedavi seçeneğinde iki ana endikasyon vardır.
 1: Tekrarlıyan botoks enjeksiyonları veya tıbbı tedavi seçenekleri uygulandığında,
 2: Her türlü ilaç tedavi seçenekleri uygulandığında,

Yüz seyirmesi hastanın özellikle yaşam koşullarını etkiliyenlerde cerrahi tedavi yöntemi önerilebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir